Ropogós tejes-vajas-mézes kovászos kifli egyszerűen

Az alap kifli receptemet picit átvariáltam, és pirított hagymával fokoztam tovább ezt a csúcsszuper tésztát!

Most ismét gondoltam a madre-tulajdonosokra, és külön recepet írtam Nekik is!

Ebből az adagból 6 darab kifli lesz

FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J

 

Recept 100%-os kovászra

350 gramm liszt (finomliszt vagy bl 80)

265 gramm langyos tej (akár növényi tej is lehet)

60-70 gramm kovász

30 gramm puha vaj

30 gramm méz

8-9 gramm só

két kis marék pirított hagyma (elhagyható)

magkeverék (nálam lenmag, szezámmag, tökmag, rozspehely és árpapehely)

néhány csipet nagyszemű dekor só

 

Recept madréra

350 gramm liszt (finomliszt vagy bl 80)

275 gramm langyos tej (akár növényi tej is lehet)

60-70 gramm kovász

30 gramm puha vaj

30 gramm méz

8-9 gramm só

két kis marék pirított hagyma (elhagyható)

magkeverék (nálam lenmag, szezámmag, tökmag, rozspehely és árpapehely)

néhány csipet nagyszemű dekor só

A langyos tejben kissé feloldjuk a mézet és a kovászt, majd hozzákeverjük a lisztet, és összekeverjük. Nem kell dagasztani, elég ha összekeverednek a hozzávalók. 20 perc pihentetés után hozzádagasztjuk a sót, majd a puha vajat is.

2 óra pihentetés után kicsit átdolgozzuk a tésztát, és belekeverjük a pirított hagymát.

Ismét 2 óra pihentetés következik a konyhapulton, majd letakarva hűtőbe tesszük. Itt 12-13 órát tölt.

Másnap elővesszük a tésztát és fél óráig konyhapulton pihentetjük, majd nagy cipót formázunk belőle, 6 részre osztjuk, és felgömbölyítjük.

Csepp alakúra nyújtjuk (ha nagyon muszáj, cseppet lisztezzük le a pultot és a tésztát is) és szorosan feltekerjük. Vizes kézzel kissé végigsimítjuk, és megforgatjuk a magkeverékben. 

Ha sóval szórtat szeretnénk, a sózást nem itt, hanem közvetlenül sütés előtt végezzük el, hiszen máskülönben a só a végső kelesztés alatt elolvadna a kifli felszínén.

Sütőpapírral bélelt deszkára helyezzük a megformázott kifliket, és letakarva meleg helyen készre kelesztjük. 

Nekem ez 4 óra volt. 

FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! :)

200 fokos sütőben összesen kb 20-22 percig sül. Ha van lehetőség légkeverésre, használjátok, mert sokkal de sokkal ropogósabb lesz a végeredmény! Az első 10 percben vízzel teli tepsivel alatta csináljunk neki jó gőzös sütőteret-meghálálja! 10 perc után viszont vegyük ki a vizet, és "szárazon" süssük készre. 

Aki egyszer megsüti, az megsüti másodszorra is. Sőt, harmadszorra is.

Én szóltam!

Próbáljátok ki, és iratkozzatok fel a YouTube csatornámra hogy elsőkként értesülhessetek a legújabb videókról, jah és kövessetek Instagramon és lájkoljatok Facebookon! :)

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCAy74k1tDXTGHqRXqIHL1Ig/

Facebook: https://www.facebook.com/kenyermuvesz

Instagram: https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyermuvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1515582042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása