Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Az elmúlt hetekben elég sok kalácsreceptet írtam, számoltam hozzá, no és teszt-sütöttem.

Az egyik kívül finoman ropogós volt, de nem volt elég kalács-szerűen foszlós. A másik foszlós volt, de volt egy kis savanykás utóíze. A harmadik már nem volt savanykás, de nem volt elég édes. A negyedik már elég édes volt, és nem is volt savanykás, de az meg túl száraz és fojtós volt. Szóval mostanában elég sok időt töltöttem ezzel a recepttel, és úgy vélem, most kerültek az arányok jó helyre.

Most minden benne van, amivel egy igazi kalácsnak rendelkeznie kell. Puha is, foszlós is, szaftos is, de nem nehezen vajas ízű, kívül papírvékony, roppanós kérge van, de belül valami elképesztően selymes, mindezt pedig a citromhéj kellemesen friss aromája koronázza meg.

Jó lett, nah. 

Nagyon sok munkám volt vele, de most közkinccsé teszem! 

A recept ismét 2 részből áll, ugyanis nem akartam kihagyni a jóból a madre kovász-tulajdonosokat sem!

 FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J

 

Recept 

500 gramm finomliszt (szitálva!)

1 egész tojás

2 tojás sárgája

Tej

100 gramm aktív, habos kovász (2x frissített!!!)

125 gramm cukor

2 kávéskanál só

70 gramm puha vaj

1 bio citrom héja 

+a lekenéshez egy egész tojás 

 

A tojásokat lemérjük. Annyi tejet öntünk még hozzá, hogy a tojások és a tej súlya összesen 350 gramm legyen. Nekem 100 gramm körüli volt a tojások súlya, és én így kb 250 gramm tejet adtam hozzá, de nagyon fontos hogy ezt lemérd! :) Aki madre kovásszal süt, Ő annyi tejjel pótolja ki a tojásokat, hogy összesen 375 gramm legyen a tojások és a tej súlya összesen!

A tejben kissé felhabosítjuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a kovászt, és a cukrot, majd az átszitált lisztet.

Keverjük össze jól! Nem kell kidagasztani, de vegyüljenek el az anyagok.

1 órát pihentetjük. 

A pihentetés után hozzádagasztjuk a vajat, majd negyed órával később a sót és a citromhéjat is. 

5 órát pihentessük, érleljük a tésztát, és óránként sziromhajtással mozgassuk át jól! 

A kalács készítését célszerű olyan délután 4-5 óra magasságában kezdeni, ugyanis ezen a ponton hűtőszekrénybe helyezzük a tésztát kb 13-14 órára.

Másnap felhasználás előtt kb fél órával vegyük ki, sodorjuk kb hüvelykujjnyi vastagságú körlappá, és "csigavonal-szerűen" vágjuk szintén hüvelyujjnyi vastagságúra.

A "tésztakígyót" kicsit sodorjuk át, hogy szép legyen!

Fonjuk meg sütőpapíron, majd kelesszük készre.

Ez nekem kb még 6 órát vett igénybe.

FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! :)

A megkelt tésztát kenjük le egy egész felvert tojással.

180 fokos sütőben összesen kb 40 percig sül. Forrósítsuk fel a tepsit amin sütni fogjuk, és a sütőpapírral együtt húzzuk rá a kalácsot amikor elérte a 180 fokot a sütő. Az első 20 percben vízzel teli tepsivel alatta csináljunk neki jó gőzös sütőteret, és légkeverés funkciót használjunk. Aztán vegyük ki a vizet, és sima alsó-felső sütéssel süssük készre. Ha úgy látjátok, hogy nagyon pirulna, égne a teteje, akkor egy darab alufóliával takarjátok le!

Elképesztően finom!

Próbáljátok ki, és iratkozzatok fel a YouTube csatornámra hogy elsőkként értesülhessetek a legújabb videókról, jah és kövessetek Instagramon és lájkoljatok Facebookon! :)

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCAy74k1tDXTGHqRXqIHL1Ig/

Facebook: https://www.facebook.com/kenyermuvesz

Instagram: https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyermuvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2515597718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Esze 2020.04.09. 21:50:26

Nagyon szépséges :) Tetszik a recept, érdeklődnék, hogy előtésztát akkor nem csinálsz tejjel, csak sima fehér kovászt ?

Kenyér Művész 2020.04.09. 22:07:04

Szia! Köszönöm! Nem, én nem szoktam előtésztázni, tejjel sem. Sima fehér, 100% hidratációjú kovászt használok, amit 2x nagy arányban frissítek használat előtt! ;) Nagyon finom, nekem most is van egy adag a hűtőben, holnap délelőtt sütöm! ;)

Katalin Esze 2020.04.10. 10:42:43

@Kenyér Művész: Köszönöm szépen a gyors választ :) Még annyi kérdésem lenne, hogy fonva hűtőzteted, vagy, csak a tésztát és másnap fonod és újra keleszted ?

Kenyér Művész 2020.04.10. 14:12:20

@Katalin Esze: bedagasztás után szobahőmérsékleten 4-5 órát érlelem, onnan hűtő, kb 12 órát ott van, reggel fonom és utána kelesztem készre. De simán megcserélhető, és a hűtőbe fonva is teheted, majd reggel pulton készre keleszted! :)

Kenyér Művész 2020.04.10. 14:12:20

@Katalin Esze: bedagasztás után szobahőmérsékleten 4-5 órát érlelem, onnan hűtő, kb 12 órát ott van, reggel fonom és utána kelesztem készre. De simán megcserélhető, és a hűtőbe fonva is teheted, majd reggel pulton készre keleszted! :)

Katalin Esze 2020.07.08. 20:45:31

Nagyon finom lett, szívből ajánlom mindenkinek :)

Kenyér Művész 2020.07.08. 20:47:54

@Katalin Esze: Szia! De örülök! Használd a receptet sokszor, jó egészséggel! :)

Kenyér Művész 2021.03.02. 11:12:31

Kedves Ágnes!

Laktózmentes tejjel is tökéletesen működik, sőt, növényi tejet is használhatsz, csak olyenkor picit csökkentsd a növényi tej mennyiségét 20-30 grammal! Üdv, ÁGi

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása