Régóta kacérkodtam már ezzel a desszertkenyér-gondolattal. Nem kalács, hiszen nincsen benne tej, vaj és tojás, de nem is kenyér, hiszen egy kávésan-kakaósan illatozó kenyérről beszélünk tulajdonképpen, ami se nem sós, se nem édes. Azt nem mondom, hogy passzol a füstölt kolbászhoz, de házi lekvárral vagy mézzel verhetetlen!
Nem bántam meg, hogy megsütöttem, nah!
A kávétól cseppet kesernyés, a kakaótól mennyeien illatozó, a pirított magoktól meg egyenesen ellenállhatatlan!
Pici előkészületet igényel, ugyanis a 2x frissített kovászhoz 1-1 teáskanál cukrozatlan kakaóport tettem, így jó kis csokikovászunk született a második frissítésre.
FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J
Hozzávalók:
90 gramm aktív, habos csokikovász
280 gramm kenyérliszt
20 gramm cukrozatlan kakaópor
120 gramm OMNIA Barista Cremoso kávé
100 gramm víz
2 nagyon csapott teáskanál só
1 teáskanál cukor
70 gramm pirított törökmogyoró
70 gramm pirított dió
A hozzávalókat a só kivételével összekeverjük, majd egy óra pihentetés után hozzáadjuk a sót, és néhány perc alatt kidagasztjuk.
Óránként áthajtogatjuk a tésztát, összesen legalább 3-4x.
A legutolsó hajtásnál hozzáadjuk a pirított magvakat is.
Előformázzuk, vagyis felgömbölyítjük a tésztát, majd fél óra pihentetés után készre formázzuk és szakajtóba tesszük.
Készre kelesztjük szobahőmérsékleten, vagy hűtőbe tesszük, és másnap sütjük ki.
Nekem a szakajtóba még kb 5 órát töltött.
FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! :)
A sütőt 250 fokra hevítettem a sütőkövemmel együtt, illetve tettem legalulra egy kis tepsit tele vízzel, mert mint minden kovászosnak, ennek is jót tesz a gőz).
235 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet bevetés után, és alsó-felső légkeverés funkción indítottam a sütést. Mindig elmondom, most is elmondom: elméletileg nem sütünk légkeverésen mert hamar bezárja a bevágást. Egyszer azonban véletlenül rákapcsoltam és nekem azóta szebbek, így én a sütés első felében használom ezt a funkciót.
Kb 20 perc sütés után kiveszem a vízzel teli tepsit, és sima alsó-felső sütésre váltok, ahol még kb 25 percet töltött.
Próbáljátok ki!
Ha van kedvetek, kövessetek Facebookon és Instagramon is!
Instagram:
https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/
Facebook:
https://www.facebook.com/kenyermuvesz/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.