Sziasztok!
A mostani időszak miatt nagyon sokan kezdtek kovászolásba, ami egyrészt csodálatos dolog, majd meglátjátok, másrészről viszont most a tengernyi információ miatta nem csodálom, ha picit (nagyon) elveszve érzitek Magatokat!
Így hát, Nektek, Miattatok, Értetek elkészült ez a videó, ami remélhetőleg a segítségetekre lesz, hogy a kovásznevelés után bátran nekiállhassatok a sütésnek is! :)
Én 100% hidratációjú fehér kovásszal dolgoztam, de készítettem egy receptet a madre kovászosoknak is! :)
FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J
Recept 100% hidratációjú kovászra
300 gramm liszt (nálam most bl 55 de ha tehetitek használjatok bl 80-at)
200+25 gramm víz (kezdőknek 190+15 gramm)
90 gramm habos, friss kovász (2x frissített)
6-9 gramm só (ízlés szerint)
pirított magvak (nálam szezámmag, napraforgómag és egész mákszem, mindegyikből 1 csapott evőkanál)
A víz nagy részével összekeverjük a lisztet (ezt hívjuk autolizációnak) és egy órát pihentetjük. Ha ez megvan, dagasszuk hozzá a kovászt. Újabb negyed óra után tegyük hozzá a sót a maradék vízzel és ezt is dagasszuk jól bele.
Egy óra pihentetés után elkezdjük a sziromhajtást a videóban mutatott módon amit 3 órán keresztül végzünk óránként 1x, összesen háromszor.
Előformázzuk, ami fél órát pihen, majd végső formázás után szakajtóba tesszük.
Készre kelesztjük.
A RECEPT FOLYTATÁSA PICIT LEJJEBB, A MADRE KOVÁSZOS RECEPT ALATT TALÁLHATÓ!
Recept madre (50%) kovászra
300 gramm liszt (nálam most bl 55 de ha tehetitek használjatok bl 80-at)
225+25 gramm víz (kezdőknek 215+15 gramm)
90 gramm habos, friss kovász (2x frissített)
6-9 gramm só (ízlés szerint)
pirított magvak (nálam szezámmag, napraforgómag és egész mákszem, mindegyikből 1 csapott evőkanál)
A víz nagy részével összekeverjük a lisztet (ezt hívjuk autolizációnak) és egy órát pihentetjük. Ha ez megvan, dagasszuk hozzá a maradék vízzel fellazított kovászt. Újabb negyed óra után tegyük hozzá a sót és ezt is dagasszuk jól bele.
Egy óra pihentetés után elkezdjük a sziromhajtást a videóban mutatott módon amit 3 órán keresztül végzünk óránként 1x, összesen háromszor.
Előformázzuk, ami fél órát pihen, majd végső formázás után szakajtóba tesszük.
Készre kelesztjük.
FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! :)
A sütőt 250 fokra hevítettem a sütőkövemmel együtt, illetve tettem legalulra egy kis tepsit tele vízzel, mert mint minden kovászosnak, ennek is jót tesz a gőz).
235 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet bevetés után, és alsó-felső légkeverés funkción indítottam a sütést. Mindig elmondom, most is elmondom: elméletileg nem sütünk légkeverésen mert hamar bezárja a bevágást. Egyszer azonban véletlenül rákapcsoltam és nekem azóta szebbek, így én a sütés első felében használom ezt a funkciót.
Kb 20 perc sütés után kiveszem a vízzel teli tepsit, és sima alsó-felső sütésre váltok, ahol még kb 25 percet töltött.
Próbáljátok ki!
Ha van kedvetek, kövessetek Facebookon és Instagramon is!
Instagram:
https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/
Facebook:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.