Legyünk őszinték: nem él ember a Föld nevű bolygón, akinek a 2020-as esztendő ne hozott volna döbbenetes változásokat az életébe.
Én azért örök pozitivistaként hiszem, hogy a 2021-es év igenis sokkal de sokkal jobb és szebb lesz, de úgy vagyok vele, hogy azért most nem bízom a véletlenre! :D
Ne bízzátok Ti sem, és készítsétek el gyorsan, pillanatok alatt összegyúrható, és jó gyorsan meg is sül! :)
Ami pedig a bónusz: igazi kovászmentős recept, így a napok, hetek alatt összegyűjtögetett kovászból készül, persze ha pont nincs ilyenetek, akkor friss, habos kovászból is működik!
FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J
Hozzávalók (kb 5-6 gáztepsinyi adaghoz):
350 gramm kovász
250 gramm liszt (finomliszt)
1 nagyobb krumpli
kb 200 gramm reszelt sajt (nálam füstölt eidami)
a kedvenc fűszerkeverékedből kb 1 teáskanálnyi
2 teáskanál só
4 evőkanál olaj
kb 2 púpos evőkanál tejföl (vagy joghurt)
1 egész tojás (a lekenéshez)
lenmag
1 gerezd fokhagyma (opcionális)
rozmaring (opcionális)
A krumplival kezdünk: egy durva reszelőn lereszeljük, kézzel kicsit kinyomkodjuk, majd egy serpenyőben 2 evőkanál olajon ropogósra sütjük, közben szórjuk meg a kedvenc fűszerkeverékünkkel. Nálam ez most egy grill fűszerkeverék volt, ami sózott, itt figyeljetek, mert ha sótlan a fűszerkeverék amivel megszórod, akkor mindenképp tégy rá egy nagy csipet sót! Ha elkészült, hozzákevertem egy nagyobb gerezd zúzott fokhagymát, és egy kis ág friss, aprított rozmaringot.
Kihűtjük.
A kovászhoz hozzátesszük a kihűlt krumplit, 2 evőkanál olajat, a tejfölt, a lisztet, a sót, és a reszelt sajtot.
Összegyúrjuk. Egy szépen összeálló, finoman lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Ha még keménynek érezzük, tegyünk hozzá pici tejfölt, ha túl ragadós, akkor pici lisztet.
Enyhén lisztezett felületen kb 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk.
Én a patkók "végeit" megkentem vékonyan felvert tojással, és lenmaggal szórtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
200 fokos sütőben alsó-felső légkeverésen kb 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Addiktív.
Én szóltam!
Kívánom, hogy legyen nagyon boldog az új esztendő, olyan, ahol minden vágyad teljesül!
Próbáljátok ki, és iratkozzatok fel a YouTube csatornámra hogy elsőkként értesülhessetek a legújabb videókról, jah és kövessetek Instagramon és lájkoljatok Facebookon! :)
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCAy74k1tDXTGHqRXqIHL1Ig/
Facebook: https://www.facebook.com/kenyermuvesz
Instagram: https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.