Pihe-puha hárommagvas kovászos gyönyörűség

Ennyi idő után még mindig újra és újra rácsodálkozok, hogy mennyire csodálatos ez az élő anyag, a KOVÁSZ, ami a maga egyszerűségéből valami olyan elképesztő dolgot tud létrehozni, mint például ez a kenyér. 

Ez szerelem, nem kétség. 

Szerelem a kenyér iránt, vagyis leegyszerűsítve az ÉLET iránt. Hiszen a kenyér maga az ÉLET!

Ha még nem tettétek meg, süssetek kovászos KENYERET! És essetek szerelembe Ti is! :)

 FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J

 

Recept (kb 970-980 grammos kenyérhez):

350 gramm rétesliszt

150 gramm bl 00 (pizzaliszt, nekem most sikerült Stagioni márkájú olasz lisztet zsákmányolni, így ezzel teszteltem, és átment!)

380 gramm víz (76% hidratáció)

110 gramm kovász (2x frissített, nálam 100%-os fehér)

12 gramm só

1 kis marék tökmag

1 kis marék lenmag

1 kis marék napraforgómag

A liszteket 360 gramm vízzel összekevertem és 1 órát pihentettem (vagyis autolizáltam). Utána hozzádagasztottam a kovászt, ami az autolizációnak köszönhetően pár perc volt, majd negyed órával később ment bele a só és a maradék 20 gramm víz is. 

4 órán keresztül óránként 1x sziromhajtottam (felhúztam a tészta egyik "szélét" és ráhajtottam középre, és közben forgatva a tálat végigmentem az egész kenyértésztán). A második sziromhajtás után szórtam bele az előzőleg (száraz serpenyőben) megpirított (és kihűtött) magokat, amik a további sziromhajtások alatt nagyjából eloszlottak a tésztában. Aztán előformáztam, majd fél órával később formáztam és rizslisztezett szakajtóba tettem, itt még kb 5 órát kelt a konyhapulton. 

FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! :)

 

A sütőt 250 fokra hevítettem a sütőkövemmel együtt, illetve tettem legalulra egy kis tepsit tele vízzel, mert mint minden kovászosnak, ennek is jót tesz a gőz). 

235 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet bevetés után, és alsó-felső légkeverés funkción indítottam a sütést. Mindig elmondom, most is elmondom: elméletileg nem sütünk légkeverésen mert hamar bezárja a bevágást. Egyszer azonban véletlenül rákapcsoltam és nekem azóta szebbek, így én a sütés első felében használom ezt a funkciót. 

Kb 20 perc sütés után kiveszem a vízzel teli tepsit, és sima alsó-felső sütésre váltok, ahol még kb 25 percet töltött. 

Próbáljátok ki!

Ha van kedvetek, kövessetek Facebookon és Instagramon is!

Instagram:

https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/

Facebook: 

https://www.facebook.com/kenyermuvesz/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyermuvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr115498960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása