Utolsó kommentek:

Kenyér Művész 2024.03.16. 18:18:15

@ördöggörcs: kedves Magdolna! A legfontosabb kérdés az, hogy mikor etetted a kovászodat utoljára? Írod hogy az illat és az állag rendben van. De szerintem a legegyszerűbb ha rámírsz az info@kenyermuvesz.hu e-mail címre, és szívesen segítek! Üdv, ÁGi

Bejegyzés: Kovász készítése

ördöggörcs 2024.03.14. 16:03:59

Szia! Van nekem egy 4 éves /kovid előtti/ hűtőben tartott Madre kovászom, és fel szeretném éleszteni. Van aki azt mondja, hogy felesleges próbálkozni, de valójában sajnálom kidobni, mert teljesen rendben van az illata is és az állaga is, és anno sokat dolgoztam vele.
Mit ajánlasz? ha nincs remény, akkor kuka, de mig egy szakértő nem mondja, hogy vége, addig ott figyel a polcon, várja mi lesz vele. A lányom is figyeli, hogy meddig figyel még az a kovász!
Egy kb két dliteres üvegben van csak.
És van még száraz és összezuzott kovászom is, szintén kis üvegben. Kidobni azt is sajnálom, mert a nagyok azt mondják, hogy a kovász elvileg 100 évig is eláll. Kérném szépen a tanácsodat.
Az oldaladra pár napja figyeltem fel, Végignéztem az egyik videódat,és az előadásmódod igen szimpatikus volt. Mostanában gondoltam, és a videód kapcsán, hogy ismét elkezdek kenyeret sütögetni. Mig mások a Covid alatt kezdtek kovászolni és kenyeret sütni, én akkor hagytam abba.
Megváltoztak az életkörülményeim, összeköltöztem a lányomékkal, a gazdasági helyzet is megváltozott, ami a kenyérügyben is tapasztalható . Sajnos fura kettősség van nálunk kenyérügyben. Az unokám alig eszik kenyeret, őt nem érinti a dolog, a lányom viszont nem értékeli az un. házi kenyér sütési mániákat. Tetszik neki, hogy visszatért a konyhákba ez az ősi kenyérkészités, amikor én is sütöttem az is tetszett neki, de ő szereti a friss bolti kenyeret , és a házi kovászosat is de azt is csak frissen. Sajnos nem vagyunk egyformák, ez a helyzet, pedig sütni nagyon szeret, tud is, de ideje nem sok van, mert Bp-ről Gödöllőre jár tanitani!
Szóval kérlek szépen, ha van mód, adjál ötletet, hogy lehetne feléleszteni a Madrémat hogy ne kelljen előlről kezdeni az elkészitését.
Szeretettel kivánok jó égészséget, és sok szép kenyérkét is: Magdolna

Bejegyzés: Kovász készítése

Kenyér Művész 2021.03.02. 11:12:31

Kedves Ágnes!

Laktózmentes tejjel is tökéletesen működik, sőt, növényi tejet is használhatsz, csak olyenkor picit csökkentsd a növényi tej mennyiségét 20-30 grammal! Üdv, ÁGi

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Kenyér Művész 2020.12.22. 18:06:10

@F. SZ: szia! De örülök! Használd sokat, egészséggel!!!

Bejegyzés: Habos krémtorta különleges díszítéssel

F. SZ 2020.12.20. 18:16:22

Kedves Ági! Szeretném megköszönni ezt a csodálatos receptet. A torták nem az erősségeim, de ez jól sikerült :)

Bejegyzés: Habos krémtorta különleges díszítéssel

Kenyér Művész 2020.10.04. 08:44:15

Nagyon örülök hogy bevált, nekem személyes kedvencem ez a kifli! Süsd még jó sokat, jó egészséggel! :)

Bejegyzés: Sokmagvas tejes-vajas-mézes roppanós kifli egyszerűen

F. SZ 2020.10.01. 20:33:26

Nagyon szeretem ezt a blogot, mindegyik recept nagyon jó ez a kifli az egyik kedvencem. Erősen ajánlott

Bejegyzés: Sokmagvas tejes-vajas-mézes roppanós kifli egyszerűen

Kenyér Művész 2020.07.08. 20:47:54

@Katalin Esze: Szia! De örülök! Használd a receptet sokszor, jó egészséggel! :)

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Katalin Esze 2020.07.08. 20:45:31

Nagyon finom lett, szívből ajánlom mindenkinek :)

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Kenyér Művész 2020.04.10. 14:12:20

@Katalin Esze: bedagasztás után szobahőmérsékleten 4-5 órát érlelem, onnan hűtő, kb 12 órát ott van, reggel fonom és utána kelesztem készre. De simán megcserélhető, és a hűtőbe fonva is teheted, majd reggel pulton készre keleszted! :)

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Kenyér Művész 2020.04.10. 14:12:20

@Katalin Esze: bedagasztás után szobahőmérsékleten 4-5 órát érlelem, onnan hűtő, kb 12 órát ott van, reggel fonom és utána kelesztem készre. De simán megcserélhető, és a hűtőbe fonva is teheted, majd reggel pulton készre keleszted! :)

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Katalin Esze 2020.04.10. 10:42:43

@Kenyér Művész: Köszönöm szépen a gyors választ :) Még annyi kérdésem lenne, hogy fonva hűtőzteted, vagy, csak a tésztát és másnap fonod és újra keleszted ?

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Kenyér Művész 2020.04.09. 22:07:04

Szia! Köszönöm! Nem, én nem szoktam előtésztázni, tejjel sem. Sima fehér, 100% hidratációjú kovászt használok, amit 2x nagy arányban frissítek használat előtt! ;) Nagyon finom, nekem most is van egy adag a hűtőben, holnap délelőtt sütöm! ;)

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Katalin Esze 2020.04.09. 21:50:26

Nagyon szépséges :) Tetszik a recept, érdeklődnék, hogy előtésztát akkor nem csinálsz tejjel, csak sima fehér kovászt ?

Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra

Kenyér Művész 2020.02.19. 19:43:11

Szia! :)

Persze, megcsinálhatod madréval is, egy ici-picit az összhidratáció csökkenni fog mert ugye a madréban kevesebb a víz, de igazából minden ugyanaz! :) Én a folyadék 80%-ával szoktam autolizálni ha madréval dagasztok, és a fennmaradó 20%-ban fellazítom a madrét, és így dagasztom bele egy órával később. Nem lehetetlen természetesen beledolgozni a madrét akkor sem ha a teljes vízmennyiséggel autolizálsz, de azért így könnyebb picit! :)

Bejegyzés: Fekete szezámos-réteslisztes festett zsemlék

Zsuzsanna Eichinger 2020.02.19. 15:35:07

Kedves Ági!
Kérlek, segitenél.
Meg tudom ezt a receptet madréval is csinálni? Ezt sajnos nem értem hogy tudom a kettöt kettéválasztani

Bejegyzés: Fekete szezámos-réteslisztes festett zsemlék

Zsuzsanna Eichinger 2020.01.23. 12:20:57

Nagyon tetszik ☺️ egyszer kiprobálom mindenképp

Bejegyzés: Pirított árpapehelykásás-répás gyönyörűség

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása