@ördöggörcs: kedves Magdolna! A legfontosabb kérdés az, hogy mikor etetted a kovászodat utoljára? Írod hogy az illat és az állag rendben van. De szerintem a legegyszerűbb ha rámírsz az info@kenyermuvesz.hu e-mail címre, és szívesen segítek! Üdv, ÁGi
Szia! Van nekem egy 4 éves /kovid előtti/ hűtőben tartott Madre kovászom, és fel szeretném éleszteni. Van aki azt mondja, hogy felesleges próbálkozni, de valójában sajnálom kidobni, mert teljesen rendben van az illata is és az állaga is, és anno sokat dolgoztam vele.
Mit ajánlasz? ha nincs remény, akkor kuka, de mig egy szakértő nem mondja, hogy vége, addig ott figyel a polcon, várja mi lesz vele. A lányom is figyeli, hogy meddig figyel még az a kovász!
Egy kb két dliteres üvegben van csak.
És van még száraz és összezuzott kovászom is, szintén kis üvegben. Kidobni azt is sajnálom, mert a nagyok azt mondják, hogy a kovász elvileg 100 évig is eláll. Kérném szépen a tanácsodat.
Az oldaladra pár napja figyeltem fel, Végignéztem az egyik videódat,és az előadásmódod igen szimpatikus volt. Mostanában gondoltam, és a videód kapcsán, hogy ismét elkezdek kenyeret sütögetni. Mig mások a Covid alatt kezdtek kovászolni és kenyeret sütni, én akkor hagytam abba.
Megváltoztak az életkörülményeim, összeköltöztem a lányomékkal, a gazdasági helyzet is megváltozott, ami a kenyérügyben is tapasztalható . Sajnos fura kettősség van nálunk kenyérügyben. Az unokám alig eszik kenyeret, őt nem érinti a dolog, a lányom viszont nem értékeli az un. házi kenyér sütési mániákat. Tetszik neki, hogy visszatért a konyhákba ez az ősi kenyérkészités, amikor én is sütöttem az is tetszett neki, de ő szereti a friss bolti kenyeret , és a házi kovászosat is de azt is csak frissen. Sajnos nem vagyunk egyformák, ez a helyzet, pedig sütni nagyon szeret, tud is, de ideje nem sok van, mert Bp-ről Gödöllőre jár tanitani!
Szóval kérlek szépen, ha van mód, adjál ötletet, hogy lehetne feléleszteni a Madrémat hogy ne kelljen előlről kezdeni az elkészitését.
Szeretettel kivánok jó égészséget, és sok szép kenyérkét is: Magdolna
Laktózmentes tejjel is tökéletesen működik, sőt, növényi tejet is használhatsz, csak olyenkor picit csökkentsd a növényi tej mennyiségét 20-30 grammal! Üdv, ÁGi
@Katalin Esze: bedagasztás után szobahőmérsékleten 4-5 órát érlelem, onnan hűtő, kb 12 órát ott van, reggel fonom és utána kelesztem készre. De simán megcserélhető, és a hűtőbe fonva is teheted, majd reggel pulton készre keleszted! :)
@Katalin Esze: bedagasztás után szobahőmérsékleten 4-5 órát érlelem, onnan hűtő, kb 12 órát ott van, reggel fonom és utána kelesztem készre. De simán megcserélhető, és a hűtőbe fonva is teheted, majd reggel pulton készre keleszted! :)
@Kenyér Művész: Köszönöm szépen a gyors választ :) Még annyi kérdésem lenne, hogy fonva hűtőzteted, vagy, csak a tésztát és másnap fonod és újra keleszted ?
Szia! Köszönöm! Nem, én nem szoktam előtésztázni, tejjel sem. Sima fehér, 100% hidratációjú kovászt használok, amit 2x nagy arányban frissítek használat előtt! ;) Nagyon finom, nekem most is van egy adag a hűtőben, holnap délelőtt sütöm! ;)
Persze, megcsinálhatod madréval is, egy ici-picit az összhidratáció csökkenni fog mert ugye a madréban kevesebb a víz, de igazából minden ugyanaz! :) Én a folyadék 80%-ával szoktam autolizálni ha madréval dagasztok, és a fennmaradó 20%-ban fellazítom a madrét, és így dagasztom bele egy órával később. Nem lehetetlen természetesen beledolgozni a madrét akkor sem ha a teljes vízmennyiséggel autolizálsz, de azért így könnyebb picit! :)
Kenyér Művész:
@ördöggörcs: kedves Magdolna! A legfontosabb kérdés az, hogy mikor etetted a kovászodat utoljára? ... (2024.03.16. 18:18)Kovász készítése
Kenyér Művész:
Szia! :)
Persze, megcsinálhatod madréval is, egy ici-picit az összhidratáció csökkenni fog mert u... (2020.02.19. 19:43)Fekete szezámos-réteslisztes festett zsemlék
Kenyér Művész 2024.03.16. 18:18:15
Bejegyzés: Kovász készítése
ördöggörcs 2024.03.14. 16:03:59
Mit ajánlasz? ha nincs remény, akkor kuka, de mig egy szakértő nem mondja, hogy vége, addig ott figyel a polcon, várja mi lesz vele. A lányom is figyeli, hogy meddig figyel még az a kovász!
Egy kb két dliteres üvegben van csak.
És van még száraz és összezuzott kovászom is, szintén kis üvegben. Kidobni azt is sajnálom, mert a nagyok azt mondják, hogy a kovász elvileg 100 évig is eláll. Kérném szépen a tanácsodat.
Az oldaladra pár napja figyeltem fel, Végignéztem az egyik videódat,és az előadásmódod igen szimpatikus volt. Mostanában gondoltam, és a videód kapcsán, hogy ismét elkezdek kenyeret sütögetni. Mig mások a Covid alatt kezdtek kovászolni és kenyeret sütni, én akkor hagytam abba.
Megváltoztak az életkörülményeim, összeköltöztem a lányomékkal, a gazdasági helyzet is megváltozott, ami a kenyérügyben is tapasztalható . Sajnos fura kettősség van nálunk kenyérügyben. Az unokám alig eszik kenyeret, őt nem érinti a dolog, a lányom viszont nem értékeli az un. házi kenyér sütési mániákat. Tetszik neki, hogy visszatért a konyhákba ez az ősi kenyérkészités, amikor én is sütöttem az is tetszett neki, de ő szereti a friss bolti kenyeret , és a házi kovászosat is de azt is csak frissen. Sajnos nem vagyunk egyformák, ez a helyzet, pedig sütni nagyon szeret, tud is, de ideje nem sok van, mert Bp-ről Gödöllőre jár tanitani!
Szóval kérlek szépen, ha van mód, adjál ötletet, hogy lehetne feléleszteni a Madrémat hogy ne kelljen előlről kezdeni az elkészitését.
Szeretettel kivánok jó égészséget, és sok szép kenyérkét is: Magdolna
Bejegyzés: Kovász készítése
Kenyér Művész 2021.03.02. 11:12:31
Laktózmentes tejjel is tökéletesen működik, sőt, növényi tejet is használhatsz, csak olyenkor picit csökkentsd a növényi tej mennyiségét 20-30 grammal! Üdv, ÁGi
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Ágnes Mérei 2021.02.27. 10:18:17
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
F. SZ 2020.12.25. 11:36:21
Szilvi
Bejegyzés: Habos krémtorta különleges díszítéssel
Kenyér Művész 2020.12.22. 18:06:10
Bejegyzés: Habos krémtorta különleges díszítéssel
F. SZ 2020.12.20. 18:16:22
Bejegyzés: Habos krémtorta különleges díszítéssel
Kenyér Művész 2020.10.04. 08:44:15
Bejegyzés: Sokmagvas tejes-vajas-mézes roppanós kifli egyszerűen
F. SZ 2020.10.01. 20:33:26
Bejegyzés: Sokmagvas tejes-vajas-mézes roppanós kifli egyszerűen
Kenyér Művész 2020.07.08. 20:47:54
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Katalin Esze 2020.07.08. 20:45:31
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Kenyér Művész 2020.04.10. 14:12:20
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Kenyér Művész 2020.04.10. 14:12:20
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Katalin Esze 2020.04.10. 10:42:43
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Kenyér Művész 2020.04.09. 22:07:04
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Katalin Esze 2020.04.09. 21:50:26
Bejegyzés: Foszlós kovászos kalács különleges fonással-nem csak húsvétra
Kenyér Művész 2020.02.19. 19:43:11
Persze, megcsinálhatod madréval is, egy ici-picit az összhidratáció csökkenni fog mert ugye a madréban kevesebb a víz, de igazából minden ugyanaz! :) Én a folyadék 80%-ával szoktam autolizálni ha madréval dagasztok, és a fennmaradó 20%-ban fellazítom a madrét, és így dagasztom bele egy órával később. Nem lehetetlen természetesen beledolgozni a madrét akkor sem ha a teljes vízmennyiséggel autolizálsz, de azért így könnyebb picit! :)
Bejegyzés: Fekete szezámos-réteslisztes festett zsemlék
Zsuzsanna Eichinger 2020.02.19. 15:35:07
Kérlek, segitenél.
Meg tudom ezt a receptet madréval is csinálni? Ezt sajnos nem értem hogy tudom a kettöt kettéválasztani
Bejegyzés: Fekete szezámos-réteslisztes festett zsemlék
Zsuzsanna Eichinger 2020.01.23. 12:20:57
Bejegyzés: Pirított árpapehelykásás-répás gyönyörűség