Pirított árpapehelykásás-répás gyönyörűség

 Hát ez valami szenzációs.

Egyszer, nem is olyan rég, csak úgy véletlenül pattant ki a fejemből, hogy mi lenne, ha megpirítanám az árpapehely szemeket felhasználás előtt???

Ahogy beledobáltam a serpenyőbe az árpát és néhány másodperc múlva elkezdett illatozni, hááát ott már tudtam, hogy ez biza' jó lesz! Elképesztő aromát ad az egész kenyérnek, de közben belesimul a tésztába, tehát nem lesznek benne kiabáló darabok, nem mellékesen elképesztő puhaságot ad a kenyérnek, és papírvékony héjat eredményez. 

Nagy kedvencem, már akkor tudtam, hogy "tömeggyártás" lesz belőle, és valóban így is lett. Az ember ezt érzi, nah! :)

FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J

Így néz ki a recept:

 

40% bio bánkúti teljes kiőrlésű (Kukutyin Műhely)

60% BL 80 (Garat Malom)

85% összhidratáció (75%-ról indítva)

20% kovász (100%)

10% árpapehely

2,5% só

1 közepes sárgarépa (nem mértem le, bocsi)

 

A kenyeremre levetítve: 

160 gramm bánkúti bio teljes kiőrlésű

240 gramm BL 80 kenyérliszt

80 gramm kovász

300 gramm víz+40 gramm víz

40 gramm árpa (száraz serpenyőbe pirítva, kétszeres vízzel felöntve, 5 percig alacsony lángon főzve, majd letakarva és békén hagyva 3 órára)

10 gramm só

1 közepes sárgarépa durvára reszelve

 

A liszteket a 300 gramm vízzel összekeverve autolizálom 1 órát, majd belekeverem a kovászt. Az autolizációnak köszönhetően ilyenkor már egy szépen összeállt, nem ragacsos tésztát kapunk, ezért elég csak 1-2 perccel kézzel dagasztani.

1 óra pihentetés után hozzáadom a sót, és kb a 40 gramm víz harmadát és szintén kb 1-2 percig dagasztom.

Innentől 60 percenként (összesen 4x) áthajtogatom úgy, hogy 4 részletben beledolgozom a maradék vizet. Az utolsó hajtogatásnál kerül bele az árpa és a sárgarépa is. Teljesen nem fog elvegyülni az utolsó hajtogatással, de a formázással még úgy is a helyére kerülnek a szemek! :)

Laminálás után formázom és szakajtóba teszem, így még egy órát pihen letakarva, majd hűtőbe teszem hol 12 órát pihen, no és nő! :) 

Másnap 250 fokra hevített sütőben sütjük amit a bevetés után 235 fokra csökkentünk, és mivel fontos a jó sok gőz, egy bő liter forrásban lévő vizet öntök a sütő aljában felforrósodott tepsiben, és az első 15 percben így sütöm.

A kovászos kenyeret elméletileg tilos légkeverésen sütni, mert "hamar bezár" a vágás, de egyszer véletlenül rajta felejtettem, és azóta sokkal de sokkal szebbek a kenyereim. Hát ki érti ezt??? :D Tehát míg gőzölök, addig légkeverésen sütök, és miután kivettem a vizet, sima alsó-felső sütésre kapcsolok. 

Apropó, vágás. Bevágni KELL. Itt fog a gőz szépen távozni. Nem kötelező, igazából megoldja magának ha nincs, de esélyesen valami olyan helyet fog találni ami nem annyira szép, bár ez esztétikai probléma maximum, az íze attól még baromi jó lesz! :) 

Összesen tehát kb 40-45 percet sült, ebből az első 15 percben gőzzel és légkeverésen, a fennmaradóban gőz nélkül és alsó-felső sütésen. 

 

Próbáljátok ki! Tönkölypehellyel is naaaaagyon finom! :) 

Ha van kedvetek, kövessetek Instagramon és Facebookon is! :) 

Instagram: kenyer_muvesz

Facebook: kenyermuvesz

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyermuvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1215422456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsanna Eichinger 2020.01.23. 12:20:57

Nagyon tetszik ☺️ egyszer kiprobálom mindenképp

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása