Isteni csokitortát már mindenki evett. Vaníliásat is. Mogyorósat is. Babapiskótával készültet is, tejszínhabbal.
És most akkor képzeljetek el egy olyan tortát, ahol ezek mind megtalálhatóak, ráadásul egy különleges habcsókszerű, diótól roppanó talppal.
EZ (!) a "nyamm-kategória".
Azt nem állítom, hogy gyors. Azt nem állítom, hogy azonnal fogyasztható. De azt állítom, hogy minden egyes ráfordított perce megéri, és azt is állítom, hogy elkészíted legközelebb is!
FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J
Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához:
5 tojás fehérje
4 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál étolaj
1,5 evőkanál zsemlemorzsa
0,5 csomag sütőpor
80 gramm durvára aprított dió
2 csapott evőkanál liszt
csipet só
A krémhez:
5 tojás sárgája
400 ml tej
150 gramm kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 csapott evőkanál liszt
150 gramm puha vaj
100 gramm étcsokoládé
A mogyorós réteghez:
5 evőkanál mogyorókrém
A babapiskótás réteghez:
kb 300 gramm babapiskóta
kb 150 ml tej
30 ml főzött kávé (instant is jó)
A tejszínhabos réteghez:
200 ml habtejszín
1 teáskanál porcukor
A díszítéshez:
kb 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Először a tésztalapot készítjük el: a tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, a cukrot több részletben adagolva hozzá. Ha már jó kemény a hab, hozzácsorgatjuk az étolajat, majd óvatosan hozzákeverjük a lisztes-morzsás-sütőporos keveréket. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, egyenletesen megszórjuk a dióval, és 180 fokon (légkeveréssel) kb 20-22 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és még melegen megkenjük a mogyorókrémmel.
Ezen a ponton érdemes a tortakarikát visszatenni a tészta köré, hiszen könnyebben tudjuk majd rétegezni a krémeket a továbbiakban.
A babapiskótát megmártjuk a kávés tejbe, és a mogyorókrémmel megkent lap tetejére tesszük.
Míg a tésztalap hűl, elkészítjük a krémet is: a tojássárgáját a cukrokkal és a liszttel csomómentesre kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Egy lábosba/gyorsforralóba öntjük és puding sűrűségűre főzzük, majd kihűtjük. A puha vajat robotgéppel kissé kihabosítjuk, majd elkeverjük a kihűlt krémmel. A krém felét elsimítjuk a készülő tésztánk tetején.
Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vaníliakrém másik feléhez, majd ezt is elsimítjuk a torta tetején.
A tejszínt a porcukorral habbá verjük, és ezt is rákenjük a süteményre.
Éjszakára hűtőbe pihentetjük.
Másnap a tiszta csipkét óvatosan rásimítjuk a tészta tetejére, és megszórjuk kakaóporral, majd a csipkét óvatosan, vigyázva leemeljük a torta tetejéről.
Most pedig már nincs más hátra, mint egy szép nagy szeletet vágni belőle, és élvezettel elfogyasztani.
Isteni, krémes, habos, könnyű, de közben a megpirult diótól roppanós. Szenzációs!
Iratozzatok fel a YouTube csatornámra, hogy elsőként értesülhessetek az új videókról, kövessetek Instagramon, és lájkoljátok a Facebook oldalamat, ahol még több videót és képet osztok meg! :)
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCAy74k1tDXTGHqRXqIHL1Ig/
Facebook: https://www.facebook.com/kenyermuvesz
Instagram: https://www.instagram.com/kenyer_muvesz
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
F. SZ 2020.12.20. 18:16:22
F. SZ 2020.12.25. 11:36:21
Szilvi