Aki ismer, az tudja, mennyire szívem csücske Törökország, és mennyire nagyon-nagyon szeretem a török ételeket. No és a török péksütiket! Mivel idén már sajnos biztosan nem jutok ki, ezért kénytelen vagyok kovászosítani ezeket a recepteket ha például török simit-et ennék, mivel ugye még mindig nem opciós az élesztő. :D
A tészta kellően lágy, picit roppan, no és az az ipari mennyiségű szezámmag a tetején...erősen kipróbálós!
Ebből a mennyiségből 5 darab lesz, olyan tenyérnyi nagyságúak. Az autentikus simit ennél persze nagyobb, de úgy osszátok a tésztát ahogyan jólesik! :)
És akkor jöjjön a recept!
A tésztához:
250 gramm kenyérliszt (bl 80)
70 gramm friss, aktív kovász
20 gramm olaj
155 gramm víz
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
A tészta "fürdetéséhez":
1 dl víz
1 teáskanál barna cukor
1 teáskanál méz
A tészta beforgatásához:
kb 80-100 gramm szezámmag
Klasszikus módon indulunk: a lisztet, a vizet összekeverjük, és fél órára pihentetjük. Utána megy bele a kovász, amit csak simán dolgozzunk bele. 10 perc pihentetés után mehet a só és az olaj.
Kb 30%-os növekedésig kelesztjük, közben hajtsuk át 2-3x azért.
5 részre osztjuk. Egyesével kb 40 cm-es rudakat sodrunk belőle. A tésztacsíkot kettéhajtjuk, megtekerjük, és a két végét összecsippenjük, így kapjuk meg a gyűrű formát.
A tészta fürdetéséhez a vízben felolvasztjuk a barna cukrot és a mézet. A tésztagyűrűket ebben a folyadékban forgatjuk meg, aztán jó alaposan belehempergetjük a szezámmagba.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk, és langyos helyen készre kelesztjük.
180 fokon, légkeveréses funkcióval kb 21-23 perc alatt készre sütjük. A sütési idő első felénél jó, ha van alatta forró vízzel teli tepsi, ezt azonban feltétlenül vegyük ki a sütési idő második felére!
Isteni, könnyű, és ropogós!
Egészségetekre!
Ha van kedvetek, kövessetek Facebookon és Instagramon is!
Instagram:
https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/
Facebook:
https://www.facebook.com/kenyermuvesz/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.