Tojásfestés természetes anyaggal

Ha az ember lánya eljutott odáig, hogy messziről kerüli a pékséget, és lassan a csokitortát is kovásszal készíti, akkor naná, hogy nem bolti festékkel színezi a húsvéti tojást!

Sokféle növényt használhatunk, hogy kinyerjük belőlük természetes színüket, nekem most a vöröshagyma héjára esett a választásom!

Első lépésként elkészítjük a színező oldatot, ami egy olyan lábosba teszünk, amit nem sajnálunk, hiszen kissé be fogja fogni!

10 nagy fej vöröshagyma külső héja

1 liter víz

1 evőkanál ecet

1 teáskanál só

Mindent beledobálunk a lábosba, és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, és a forrástól számítva még kb 15 percig gyöngyözve főzzük. Ezalatt szépen kioldódik belőle a festékanyag.

Kihalásszuk belőle a hagymahéjakat és kihűtjük. Erre azért van szükség, mert ha a forró oldatba tennénk a viasszal megrajzolt tojásokat akkor azok a hő hatására leolvadnának.

A tojásokat keményre főzzük.

A viaszt megolvasztjuk (én egy konzerves dobozt használok ehhez) és elkészítjük a díszítő pálcikánkat: egy fogvájót betekerünk 2 réteg gézlapba, melyet cérnával rögzítünk.

Ezt mártjuk a forró olvasztott viaszba, és tetszés szerinti mintát rajzolunk a tojás felszínére.

Ha végeztünk, mehet a festékoldatos fürdőbe.

A kívánt szín eléréséig tartsuk ott, ez nálam kb 5 óra volt!

Papírtörlőn csepegtessük le, és gyönyörködjünk a munkánkban! :)

Ha tetszett a videó, iratkozzatok fel YouTube csatornámra, hogy elsőként értesülhessetek a friss videókról, és kövessetek Instagramon, és Facebookon is!

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCAy74k1tDXTGHqRXqIHL1Ig

Instagram: https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/

Facebook: https://www.facebook.com/kenyermuvesz

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyermuvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6815597846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása