Az alap ötletet a kovászmentős indiai naan kenyér receptje adta.
Cseppet átalakítottam, és íme!
Vékony, ropogós tészta, bruttó 3 perc munka és nem sokkal több idő míg kisül.
A kovász itt is lehet a hűtőben dobozban tartott, napok, hetek alatt összegyűjtött, frissítés után kidobásra szántból!
De természetesen friss kovászból is készíthetitek, nincs különbség!
FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J
Hozzávalók (4 darab, egyenként tányérnyi mennyiséghez)
340 gramm kovász (akár fárad kovász, akár friss és habos)
200 gramm liszt (bl 55 vagy bl 80 vagy bl00)
60 gramm víz
1 evőkanál zsiradék (olaj, vaj, zsír, bármi jó)
1 kávéskanál só
Összegyúrjuk a hozzávalókat, és kb 1,5-2 órát langyos helyen pihentetjük. Először egy kissé ragadós, de azért gombócban összeálló tésztát kapunk, de nyugi, pihentetés után szépen össze fog állni!
2 óra után 4 részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk.
Felforrósítunk egy nagy serpenyőt (zsiradék nélkül!) és rádobjuk a tésztát. Azonnal a legalacsonyabb hőfokra váltunk, megkenjük a szósszal (nálam házi friss-fűszeres paradicsomszósszal) megszórjuk a nekünk tetsző feltétekkel, majd ha végeztünk, kis-közepesre vesszük a hőfokot, és fedőt teszünk rá.
Összesen 7-8 percet sütjük, de figyelgessük, nézegessük az alját hogy mikor készül el!
Gyors, olcsó, elképesztően finom, no és a maradék kovászt is el tudtuk használni! Kell ennél jobb?
Ha még nem tetted meg,kövess Instagramon, Facebookon, és iratkoz fel a YouTube csatornámra, hogy elsőként értesülhess a friss videókról!!! :)
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCAy74k1tDXTGHqRXqIHL1Ig/
Facebook: https://www.facebook.com/kenyermuvesz/?modal=admin_todo_tour
Instagram: https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.