Múltkor az Instagramon annyira szép magkabátos kenyereket láttam, hogy muszáj volt kipróbálnom!
Ez a batard forma is izgatta a fantáziámat (a batard tulajdonképpen egy vastagabb és rövidebb bagett) úgyhogy adott volt, hogy magkabátos batard lesz a következő projekt!
Mivel elég sietősen kellett elkészítenem, így tettem a tésztába 1 kávéskanál cukrot. Ez az ízén nem fog érződni, viszont adunk egy kis plusz táplálékot a kovásznak.
Az autolizációt kivéve végig a sütőben kelt, 0 és 50 fok közé belőttem a hőmérsékletet, tehát elvileg 25 fok körül hőmérsékletet tudunk így produkálni.
FIGYELEM! A BLOGON TALÁLHATÓ ÖSSZES RECEPT SAJÁT FEJLESZTÉS! VAN, AMELYIKHEZ NAGYON SOKAT KELLETT KÍSÉRLETEZNEM, VAN, AMELYIKHEZ KEVESEBBET, DE AZ ÖSSZES AZ ÉN, EGYÉNI MUNKÁM EREDMÉNYE. A RECEPTET KEDVED SZERINT FELHASZNÁLHATOD, POSZTOLHATOD, DE KÉRLEK, HOGY MINDIG AZ EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TEDD! KÖSZÖNÖM, HA FIGYELSZ ERRE! J
Recept (2 darab, egyenként kb 450-480 grammos batardhoz)
250 gramm bl 80 (kenyérliszt)
50 gramm teljes kiőrlésű liszt
100 gramm bl 00 (pizzaliszt)
100 gramm rétesliszt
380 gramm víz
125 gramm kovász (2x frissített)
1 kávéskanál cukor
12 gramm só
4 marék zabpehely
2 marék napraforgómag
A liszteket a vízzel és a cukorral 1 órát pihentetem, vagyis autolizálom. Utána hozzáadtam a kovászt, majd negyed órával később a sót is. Az autolizációnak köszönhetően kb 1 perc alatt ki lehet dagasztani KÉZZEL a tésztát, szóval erősen ajánlott! :)
Ahogy beledagasztottuk a sót, ment a sütőbe kelesztés címszóval, itt kb 3 órát töltött, óránként sziromhajtást végeztem (a tészta egyik "végét" megfogjuk, kissé felhúzzuk, és ráhajtjuk a tál közepére, a tálat körbeforgatva így végigmegyünk rajta).
A 3 óra után kettévettem a tésztát, dundi bagett formára formáztam, majd enyhén vizes kézzel végigsimítottam, és meghempergettem zabpehely és napraforgómag keverékébe.
Lisztezett vászonra tettem, és újra ment vissza a sütőbe még kb 2 órára.
FONTOS! A kelesztési idő csak irányadó! Nálam, az én kovászommal, az én konyhám hőmérsékletén és ezekkel a lisztekkel jött ki ez a kelesztési idő. Nálad a Te körülményeidet kell figyelembe venni. Figyeld a tésztád! :)
A sütőt 250 fokra hevítettem a sütőkövemmel együtt, illetve tettem legalulra egy kis tepsit tele vízzel, mert mint minden kovászosnak, ennek is jót tesz a gőz).
235 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet bevetés után, és alsó-felső légkeverés funkción indítottam a sütést. Mindig elmondom, most is elmondom: elméletileg nem sütünk légkeverésen mert hamar bezárja a bevágást. Egyszer azonban véletlenül rákapcsoltam és nekem azóta szebbek, így én a sütés első felében használom ezt a funkciót.
Kb 20 perc sütés után kiveszem a vízzel teli tepsit, és sima alsó-felső sütésre váltok, ahol még kb 25 percet töltött.
Próbáljátok ki!
Ha van kedvetek, kövessetek Facebookon és Instagramon is!
Instagram:
https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/
Facebook:
https://www.facebook.com/kenyermuvesz/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.