A kovászról úgy általában

A kovász egy "élőtészta", mely élesztőgombák, tej- és ecetsavbaktériumok "közössége".

Lisztből, vízből, valamint a levegőben, lisztszemcséken, és a kezünkön élő baktériumokból kel életre, és tölti meg élettel ezt a két egyszerű, de annál nagyszerűbb és fontosabb táplálékot. 

 

Tehát ha összekeverünk lisztet egy kis vízzel, és megfelelő módon tápláljuk, vagyis etetjük, akkor előbb-utóbb lesz egy csodálatos kovászunk! :)

Alapvetően 2 féle kovászt különböztetünk meg: a nagy klasszikus a 100% hidratáltságú. A 100% (és maga a hidratáció szó) azt jelenti, hogy a liszthez képest mennyi vizet használunk. Tehát a 100%-os azt jelenti, hogy mondjuk 100 gramm liszthez 100 gramm vizet adunk. 

Így egy nokedli sűrűségű masszát kapunk. 

A másik féle az úgynevezett MADRE kovász. Ez egy olasz típusú kemény kovász, 50% hidratációval. Itt a liszthez képest 50% a víz (vagyis 100 gramm liszthez 50 gramm vizet adunk) ezért ezt már gyúrni kell. A madre legelső bekeveréséhez egy csepp mézet és olívaolajat kell adni. Mivel itt kevesebb a víz, és ezért kissé más kultúrák élnek az üvegünkben, semlegesebb ízű kovászt kapunk, ami alkalmas(abb) édes tésztákhoz, mint pl fánk, bukta stb. 

Ez a két kovász a legnépszerűbb, de természetesen léteznek e két hidratáció közötti "példányok" is. 

Igazából ízlés dolga.

Mindegyikkel lehet mindent sütni!!!

 

A kovászunkat -majdnem- bármilyen lisztből készíthetjük (bl 55-ös nem ajánlott sem kovászhoz sem kenyérsütéshez), lehet bl 80-as kenyérlisztből, tönkölyből, rozsból, teljes kiőrlésűből is. Amire szükséged van a kovász készítéséhez, az egy befőttesüveg egy gumigyűrűvel, liszt, és víz. Jah és készítsétek a kis lelketeket, mert a kovász készítése legalább 2 hét! :) 

 

A következő blogbejegyzésemben írok Nektek a kovász készítéséről is, addig is ha gondoljátok, szerezzetek be lisztet és kutassatok ki egy befőttesüveget a kamrából! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyermuvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1915419226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása