A törökök BAKLAVÁJA-egy kis magyar kovásszal házasítva

Egyet azért gyorsan szögezzünk le az elején: az autentikus változatban nincsen kovász. De még élesztő, vagy szódabikarbóna sem. 

A kovászt a tészta állagának jobbá tétele miatt használtam, vagyis amiatt, mert egy sokkal ruganyosabb, szebben nyújtható, jobb állagú masszát kapunk.

Itt nem adunk időt a kovásznak a glutén elő-bontására, hiszen nem kelesztjük. Nyújtjuk, töltjük, sütjük, és esszük. 

Sajnos az utolsó fázis valahogy mindig gyorsabb mint az első három :D :D :D mert ez a "nem lehet abbahagyni" kategória.

A kovász itt pedig tényleg csak a jobb kezelhetőség végett van. No és persze azért, mert milyen menő már egy kovászos baklava??? :D

A tésztát természetesen nem kell kis kagylócskákra formázni, nyugodtan használhatjátok a szokványosabb egymásra rétegezős formában is, csak én még mindig szeretem a kihívásokat, nah!

És akkor jöjjön a recept, ami kissé összetettnek és bonyolultnak tűnik, de nem vészes! :)

Én a tészta egyik felét pisztárciásan, a másik felét csokis-mogyorósan készítettem. 

 

A töltelékhez:

500 ml tej

fél bögre búzadara

100 gramm aprított pisztárcia (lehet dió, mandula, mogyoró is nyilván)

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2 gigantikusan nagy evőkanál mogyorókrém

2 evőkanál aprított mogyoró

A sziruphoz:

2,5 bögre kristálycukor

3 bögre víz

A tésztához:

25 gramm olvasztott vaj

1 egész tojás

1 evőkanál ecet (bármilyen jó, én almaecetet használtam)

100 ml tej

62 ml olaj

fél bögre víz

kávéskanál só

2,5 bögre finomliszt 

1 evőkanál friss, habos kovász

A kenegetéshez:

100 gramm vaj

A nyújtáshoz:

Kb bögrényi kukoricakeményítő (burgonyakeményítő is jó)

Elkészítés:

A krémhez a tejhez adjuk a búzadarát, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük. Kettévesszük a masszát, az egyik felébe megy az aprított pisztárcia, a másik felébe pedig a kakaó, a mogyoró és a mogyorókrém.

A sziruphoz a vizet felforraljuk a cukorral, és kb felére visszaforraljuk. Ezt akár előbb is elkészíthetjük, a lényeg, hogy a frissen kisült baklavát forró cukorsziruppal kell meglocsolni, szóval ha kihűlne, akkor mindenképp forraljuk fel, mielőtt ráöntjük a tésztára!

A tészta összes alapanyagát rugalmas tésztává gyúrjuk, fél óra pihentetés után 8 kis gombócra osztjuk, és letakarva további fél órát pihentetjük.

A pici gombóckákat a keményítővel szórt munkalapon kb 40x30 cm-es lappá nyújtjuk. Igen, ekkorára. Nyugi, simán menni fog. Könnyen kezelhető, jól nyújtható a tészta, és mire ekkorára kinyújtjuk, tutira papírvékony lesz! :)

Középen hosszanti irányban felgyűrjük a tésztát (legalulra betettem az eredeti videót) és 6 kupac tölteléket helyezünk rá (mogyorónyi gombócnál nagyobb de diónyinál kisebbeket) és ráhajtjuk a tésztát mindkét oldalról. Picit összecsípjük a töltelék-puklik között, majd feldaraboljuk. Megfordítjuk a tésztabatyut, kissé eligazítjuk, és szépre csípjük a végeiket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe szépen elrendezzük, megkenjük az olvasztott vajjal és 180 fokon, légkeverésen kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ahogy kivesszük a sütőből, azonnal locsoljuk meg a cukorsziruppal.

Azt nem mondom, hogy gyors, azt nem mondom, hogy nem kell utána kitakarítani a konyhát (csupa keményítő lesz minden és mindenki, hiába vigyázol) de higgyétek el, megéri!

 

A formázásról itt találsz videót:

https://www.youtube.com/watch?v=RvE6fJr2MjQ&t=12s

Ha van kedvetek, kövessetek Facebookon és Instagramon is!

Instagram:

https://www.instagram.com/kenyer_muvesz/

Facebook: 

https://www.facebook.com/kenyermuvesz/

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyermuvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3816213482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kenyér Művész

Friss topikok

süti beállítások módosítása